Spread the love

 

Overleg Westfriese Lokalen Partijen 23 september 2017

Bijgewoond door Margreet Hoek.

Hieronder een kort verslag.

 

Bij het kwartaaloverleg van de Westfriese Lokale Partijen in Stede Broec stond de invoering van de Omgevingswet op de agenda. Deze wet bundelt wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Een gigantische operatie die heel wat consequenties heeft, ook voor de gezondheid. En daar houdt de heer Fred Woudenberg van de GGD Amsterdam zich al jaren mee bezig.

Het thema: hoe kan de Omgevingswet de gezondheid bevorderen?

Tot nu toe ging het vooral over procedures en nog weinig over de inhoud. Maar inmiddels is de inhoud aan de beurt. Waar word je ziek van? De grote vier zijn: roken, verkeerd eten en drinken, zitten en de auto. Kinderen spelen minder buiten. Uit onderzoek blijkt dat ouders hun kinderen binnen houden uit angst voor “enge” mannen, of als ze buiten zijn, houden de ouders hun kinderen onder toezicht. Bij de inrichting van de ruimte moeten we als uitgangspunt nemen “kwetsbare” mensen. Het is een maatschappelijke opgave om een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving van hoge kwaliteit te hebben. Helaas gaat het economisch verkeer meestal voor. Dat wint het vaak ten op zichte van gezondheid.

Hoe richten we de ruimte bij de scholen in? In Finland zijn er projecten waar het parkeren 600 meter van de school is. De kinderen moeten die 600 meter lopen! Gaan we dat hier ook doen? Gezondheid is belangrijk, maar gaan we eisen stellen? Hier zou het rijk het voortouw moeten nemen. Gezondheidsbeleid is zo veel omvattend. Het is ook sociaal beleid en sociaal-economisch beleid. De verschillen tussen hoog – en laagopgeleiden worden groter.

Gaan we het stoken verbieden van open haarden? Dat zal misschien stemmen gaan kosten.

Als je iets wilt bereiken levert het altijd weerstand op. Roken verbieden op de sportterreinen? Op sportevenementen geen reclame meer voor ongezonde artikelen voor kinderen? Luchtverontreiniging door verkeer en luchtvaart. Wat doen we daartegen?

De Regionale Uitvoeringsdienst, Veiligheidsregio en GGD, komen samen met adviezen. De hele opzet van de voorbereidingen naar deze wet is: Uitnodigingsplanologie. Of simpel gezegd: de burger is aan zet met inspraak. In wat voor gemeente wil u wonen?

 

 

 

Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
free online course
download coolpad firmware
Download Nulled WordPress Themes
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=
Er zijn momenteel geen reacties.